Znamy pełne wyniki odbywającego się w ramach Poznańskich Targów Piwnych Konkursu Piw Rzemieślniczego. Nie zabrakło zaskoczeń, ale też potwierdzeń długofalowej dobrej formy browarów, które wystawiły w konkursie swoje piwa.
Do tegorocznej edycji zgłoszono 631 piw i miodów w 49 kategoriach. To o 20% więcej zgłoszeń w porównaniu z rokiem poprzednim. 10 medali zdobył Browar Trzech Kumpli.
Reklama
Poniżej pełne wyniki konkursu:
KRAFT ROKU 2018:
„Janusz Moczywąs„- Mateusz Waszczuk i Filip Lis – Browar Waszczukowe
Wyniki w poszczególnych kategoriach:
- Brytyjskie Ale (9-15º Plato)
Miejsce I: „b x L” – Tomasz Michalski – Brovca
Miejsce II:
Miejsce III:
2. Mocne Ale (15-30º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II:
Miejsce III: „Basior„- Adam Śmiglak- Browar Łąkomin
3. Dry Stout (9-15º Plato)
Miejsce I: „Proboszcz” – Borys Banasiak- Antybrowar
Miejsce II: „American Black” – Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski Sopot
Miejsce III:” Liberty Stout” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
4. Sweet Stout (10-18º Plato)
Miejsce I: „Barakito” – Piotr Domański – Browar De Facto
Miejsce II: „Muffin” – Paweł Teodorczyk i Paweł Świdniewicz – Piwojad
Miejsce III: „Sweet Porter Podborze” – Tomasz Dudziński – Browar Podborze
5. Stout/Porter z dodatkami
Miejsce I: „Almond Coffecat” – Łukasz Rokicki i Andrzej Miler – Browar Rockmill
Miejsce II: „Beerlab Discoveries Tonka Stout” – Dawid Głuszczyński i Artur Jakubiak – Browar Beerlab
Miejsce III: „Green Stout” – Przemek Baranowski – Browar Green Head
6. Mocny Stout/Porter (15-20º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II: „Imperialny Stout Owsiany” – Igor Omelianenko i Taras Hupalo – Mazurski Browar
Miejsce III: „Leśny Krecik” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin
7. Imperialny Stout/Porter (> 20º Plato)
Miejsce I: „Latający Holender” – Janusz Golisowicz – Browar Spółdzielczy
Miejsce II: „Desmotis” – Łukasz Rokicki i Andrzej Miler – Browar Rockmill
Miejsce III: „Po Godzinach RIS” – Roman Kotlewski i Paweł Kozica – Browar Amber
8. Imperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie (> 20º Plato)
Miejsce I: „Potion #2” – Mateusz Górski – Brokreacja
Miejsce II: „Halo Moskwa? Tu Jamajka” – Michał Krupa – Browar Bazyliszek
Miejsce III: ” Ristafa” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
9. Klasyczny Porter Bałtycki (18-22º Plato)
Miejsce I: „652 m.n.p.m” – Łukasz Jajecznica – Browar Podgórz
Miejsce II: ” Komes Porter” – Krzysztof Panek – Browar Fortuna
Miejsce III: „Porter Cieszyński” – Dominik Szczodry – Browar Zamkowy Cieszyn
10. Specjalny Porter Bałtycki (>18º Plato)
Miejsce I: „Baltic Smoked Porter 24” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce II: „Gwiazda Północy” – Jakub Piesio – Browar Maryensztadt
Miejsce III: „Angel of Temptation” – Michał Kopik – Browar Kingin
11. Porter Bałtycki leżakowany w drewnie (>18º Plato)
Miejsce I: „Brovaria Porter Barrel Aged” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
Miejsce II: „Porter Noster Cognac Barrel Aged” – Tomasz Starczewski – Browar Czarna Owca
Miejsce III: „Sus Scrofa in Occidente Fero” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin
12. American Pale Ale (10-15º Plato)
Miejsce I: „Labitytm” – Mateusz Kupracz – Browar Nepomucen
Miejsce II: „Mazurskie IPA” – Igor Omelianenko i Taras Hupalo – Mazurski Browar
Miejsce III: „APA” – Piotr Świerzko i Bartosz Rutkowski – Browar Prost
13. Summer/Blonde Ale (10-14º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II:
Miejsce III: „American Beauty” – Piotr Sosin i Andrzej Miler – Browar Trzech Kumpli
14. American Wheat (10-14º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II: „American Wheat Rajców” – Łukasz Mila i Tomasz Szczukiewcz – Browar Piwnica Rajców
Miejsce III:
15. American Amber & Brown Ale (10-20º Plato)
Miejsce I: „Green Party” – D. Połeć, K.Wałęka, P. Baranowski – Browar Green Head
Miejsce II: „Serce dębu” – Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce III: „Luzy Rajtuzy” – Łukasz Jajecznica – Browar Podgórz
16. Session IPA (<14º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II: „Oto Mata IPA” – Ziemowit Fałat – Browar Pinta
Miejsce III: „Piece of Cake” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
17. West Coast IPA (14-18º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II: „Tropical Strom IPA”- Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce III: „Califia” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
18. East Coast IPA (14-18º Plato)
Miejsce I: „Native American” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce II:
Miejsce III: „Tenczynek „p” IPA” – Sebastian Jabłoński – Browar Tenczynek
19. New England IPA (13-18º Plato)
Miejsce I: „I Had A Dream” – Łukasz Rokicki i Andrzej Miler” – Browar Rockmill
Miejsce II: „Pan iPani” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce III: „Londoner” – Tomasz Michalski – Brovca
20. Milkshake IPA
Miejsce I: „Amadeo” – Michał Kopik – Browar Kingpin
Miejsce II: „Mangoł” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce III: „Pina Colada Milkshake IPA” – Sławomir Zakrzewski i Krzysztof Juszczak – Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy
21. White IPA (14-18º Plato)
Miejsce I: „Ryżowe IPA” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: „Grodziska White IPA” – Magda Hutniczak i Lidia Stępień – Browar Grodzisk
Miejsce III: „Spaniel White IPA” – Paweł Kąkol i Łukasz Szwed – Browar Złoty Pies
22. Black IPA (14-22º Plato)
Miejsce I: „Awaria zasilania” – Jarek Ośka i Michał Pater – Browar Zakładowy
Miejsce II: ” Cold Crash” – Łukasz Kojro – Browar Palatum
Miejsce III: „Blackcyl” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
23. Imperial IPA (>18º Plato)
Miejsce I: „Imperial IPA” – Dawid Zamora – Browar Jana
Miejsce II:
Miejsce III: „Pan iPani Double” – Piotr Sosin- Browar Trzech Kumpli
24. Inne IPA (14-22º Plato)
Miejsce I: „Żytno” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce II: „Żytnie IPA” – Dawid Zamora – Browar Jana
Miejsce III:
25. Polskie Ale (10-22º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II: „No To Hop” – Mateusz Kupracz – Browar Nepomucen
Miejsce III: „Klasyka Waszczuków -Polish Pale Ale” – Mateusz Waszczuk i Filip Lis – Browar Waszczukowe
26. Grodziskie
Miejsce I: „Piwo W Stylu Grodziskie” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce II:
Miejsce III:
27. Hefeweizen (10-15º Plato)
Miejsce I: „Pszeniczniak” – Roman Kotlewski i Paweł Kozica – Browar Amber
Miejsce II: „Tenczynek Pszeniczne” – Sebastian Jabłoński – Browar Tenczynek
Miejsce III:
28. Inne Bawarskie Pszeniczne i Żytnie (10-20º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II:
Miejsce III:
29. Witbier
Miejsce I: „Warmia Witbier” – Daniel Duda i Daniel Górecki – Browar Warmia
Miejsce II: „La Rana Dorada Gran Cru” – Brad Kraus – La Rana Dorada
Miejsce III:
30. Belgijskie Ale (10-18º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II:
Miejsce III:
31. Belgijskie Mocne Ale (16-24º Plato)
Miejsce I: „Komes Potrójny Złoty” – Krzysztof Panek – Browar Fortuna
Miejsce II:
Miejsce III: „Belgijski Byk” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin
32. Saison (10-18º Plato)
Miejsce I: „Otwarcie Sezonu” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce II: „Saison” – Michał Zieliński – Browar Incognito
Miejsce III: „Szczyt Sezonu” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
33. Czeski Jasny Lager (9-14º Plato)
Miejsce I: „Klasyka Waszczuków – Desitka” – Mateusz Waszczuk i Filip Lis – Browar Waszczukowe
Miejsce II: ” Czeski Pils Cieszyński” – Frantisek Sikora – Browar Zamkowy Cieszyn
Miejsce III: „Rodowite Pils” – Grzegorz Garniec i Krzysztof Zawlik – Doctor Brew
34. Niemiecki Jasny Lager ( 10-14º Plato)
Miejsce I: „Janusz Moczywąs”– Mateusz Waszczuk i Filip Lis – Browar Waszczukowe
Miejsce II: „Pils” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce III:
35. Inny Jasny Lager (10-22º Plato)
Miejsce I: „AHOP” – Piotr Świerzko i Bartosz Rutkowski – Browar Prost
Miejsce II: „Simcoe Pils” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce III: „Riders on the hops” – Paweł Fityka – Minibrowar Reden Chorzów
36. Bursztynowy Lager (10-16º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II: „Bursztynowe” – Maciej Smolicki – Bielawska Wytwórnia Napojów
Miejsce III: „Marcowe” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
37. Ciemny Lager (10-15º Plato)
Miejsce I:
Miejsce II: „Piaseczyńskie Ciemny Lager”– Artur Jakubiak i Dawid Głuszczyński – Beerlab
Miejsce III: „Ełckie”- Igor Omelianenko i Taras Hupalo – Mazurski Browar
38. Koźlak (>16º Plato)
Miejsce I: „Tenczynek Bock” – Sebastian Jabłoński – Browar Tenczynek
Miejsce II:
Miejsce III:
39. Sour Ale
Miejsce I: „Flanders Red Ale Red Wine Barrel Aged” – Wojciech Piasecki – Browar Port Gdynia
Miejsce II: „Jose” – Mateusz Kupracz – Browar Nepomucen
Miejsce III: „Haandbakk” – K.Kulpa, R. Petersen i M.Anzolin – Haandbryggeriet
40. Sour Ale z owocami
Miejsce I:
Miejsce II: „Fruttato Peach” – Karol Kołodziejski – Browar Brodacz
Miejsce III: ” Porzeczkowy Joe” – Jan Gadomski i Aleksander Hurko – Browar Monsters
41. Brett Ale
Miejsce I:
Miejsce II: „RIS Brett Rum Barrel Aged” – Roman Pękała i Michał Semrau – Przystanek Tleń
Miejsce III: „Brett Pale Ale” – Roman Pękała i Michał Semrau – Przystanek Tleń
42. Piwo dymione
Miejsce I: „Imperialny Nafciarz Laphroaig Barrel Aged” – Mateusz Górski – Brokreacja
Miejsce II: „Rauchbock” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce III:
43. Piwo z owocami
Miejsce I: „Victoria” – Łukasz Kojro i Dariusz Piecuch – Browar Palatum
Miejsce II: „Frutal” – Michał Kordek – Warsztat Piwowarski
Miejsce III: „Pszeniczne z brzoskwinią” – Michał Bukowski – Browar In Brand
44. Piwo z miodem
Miejsce I: „1423”- Mateusz Cichał – Browar Piwoteka
Miejsce II: „Piernikowe” – Mirosław Gałka i Adam Lerke – Browar Jan Olbracht Staromiejski
Miejsce III: „Miodowe” – Jarosław Ogórkiewicz – Browar Kościerzyna
45. Piwo z warzywami
Miejsce I: „Blada Marija” – Łukasz Gustkiewicz i Tomasz Syguła – Piwowarownia
Miejsce II: „Dyniowe” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
Miejsce III: „Brovaria Dyniowe” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
46. Piwo z dodatkami
Miejsce I: „Imbryczek destrukcji”– Krzysztof Juszczak – Browar Harpagan
Miejsce II: „Wędzona Śliwka” – Jakub Nożewnik – Browar Sady
Miejsce III:
47. Wood & Barrel Aged Beer
Miejsce I: „Legenda Króla” – Mirosław Gałka i Adam Lerke – Browar Jan Olbracht Staromiejski
Miejsce II: „Sour Passion Fruit Wild Ale Rum Barrel Aged” – Roman Pękała i Michał Semrau – Przystanek Tleń
Miejsce III: „Old Ale BA Whisky Slyrs” – Krzysztof Kula i Jarosław Sosnowski – Browar Birbant
48. Piwo niskoalkoholowe i bezalkoholowe
Miejsce I: „Berlin-Air Weisse” – Paweł Woźny – Browar wBrew
Miejsce II: „Piaseczyńskie APA Zero” – Dawid Głuszczyński – Browar Beerlab
Miejsce III: „Miłosław Bezalkoholowe IPA” – Marcin Ostajewski – Browar Fortuna
49. Piwne specjalności
Miejsce I: „Sourtime Mango Imperial IPA” – Jakub Piesio – Browar Maryensztadt
Miejsce II: „Wheat IPA” – Dawid Zamora – Browar Jana
Miejsce III: „Wymrażany 652 m. n.p.m.” – Łukasz Jajecznica – Browar Podgórz
50. Cydr
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
51. Miód pitny
Miejsce I: „Blacklabel Norsemet” – Alexander Eckert – Metsiederei Eckert
Miejsce II: „Midus Kunigaiksciu” – Erikas Augustinavicius – MB Susves Midus
Miejsce III: „Miód Pitny Dwójniak AM” – Marcin Jaros – Pasieka Jaros
Reklama