Po niecałych trzech miesiącach od premiery ciekawego Porteru Komendowego 387 leżakowanego w beczce po białym winie, w środę (21 lutego) w browarze restauracyjnym Stara Komenda w Szczecinie znów poleje się porter bałtycki barrel aged, a raczej jego imperialny wariant. Piwo dostępne będzie zarówno w kegu (również w Warszawie!), jak i w butelkach, których liczba jest mocno limitowana (372).

Reklama

Piwo to, podobnie jak jego ciut lżejszy brat – Porter Komendowy 387, również trafiło do drewnianej beczki po winie, w której także długo leżakował, bo aż 308 dni. Tym razem była to jednak beczka nie po białym, ale po czerwonym winie.

Porter Komendowy 308 ma 25° Plato ekstraktu i aż 10,5% alkoholu. To o dwa stopnie Plato więcej niż w przypadku poprzednika oraz o 1 punkt procentowy alkoholu więcej. Jak mówi piwowar Starej Komendy Filip Mazur, również i w tym porterze beczka po winie dała bardzo dobry efekt – na pierwszym planie bukietu smakowego znalazły się właśnie winne akcenty w postaci czerwonych owoców, które współgrają z nutami dobrze wyleżakowanego porteru.

Premiera Porteru Komendowego 308 już jutro (21 lutego) o godzinie 18:00. Najprawdopodobniej uda mi się na niej być :). Oprócz Starej Komendy w Szczecinie piwo poleje się w dwóch warszawskich multittapach: w Samych Kraftach vis-à-vis oraz Craft Beer Muranów.

Wydarzenie na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/184926118775844/

Reklama