Publikacją dzisiejszego tekstu pozostanę w klimatach kawowych, i to kawy klasy speciality. Po Tiramisu & Coffee Pastry Stoucie z Browaru Waszczukowe dziś postanowiłem zająć czymś o znacznie grubszym kalibrze, a mianowicie jednym z kawowych risów z Browaru Maltgarden – tym razem jest to piwo I’m Your Barista: Colombia DSB Pink Bourbon, do którego dodano wypalonego przez palarnię HAYB ziarna Colombia DSB Pink Bourbon od znanego plantatora Diego Samuela Bermudezy.
Browar Maltgarden niemalże od samego początku rozwija w swoim portfolio dwie kawowe serie stoutów – Coffee To Go (umiarkowanie ekstraktywne oatmeal stouty) oraz I’m Your Barista (imperialne stouty), w których do bliźniaczych piw dodawane są różnego rodzaju kawy speciality. Obie serie pojawiały się już na Chmielniku (Coffee To Go Fazenda Da Lagoa i I’m Your Barista Monsooned Malabar AA) i w obu przypadkach byłem bardzo zadowolony.
Colombia DSB Pink Bourbon nie należy do tanich ziaren. Opakowanie wypalonej przez HAYB wspomnianej kawy kosztuje około 90 zł za 200 gramów. Pochodzi ona z plantacji Diego Samuela Bermudezy, który dla lepszej kontroli nad procesem produkcji wybudował własne laboratorium. Udało się więc wypracować szereg czynności, dzięki którym wspomniana wyżej kawa jest tak wyjątkowa. Jak czytamy na stronie palarni HAYB produkcja Colombia DSB Pink Bourbon ma osiem etapów:
- Zbiór kawy w proporcji 90% dojrzałych wiśni i 10% półdojrzałych.
- Mycie wisienek wysterylizowaną wodą w celu pozbycia się nadmiernej ilości mikrobów.
- Pierwsza faza fermentacji wiśni – aerobic (tlenowa) przez 42 godziny, w temperaturze 17*C.
- Druga faza fermentacji – anaerobic (beztlenowa) przez 72 godziny, w temperaturze 19*C.
- Depulpacja kawy.
- Kontrolowane suszenie z cyrkulacją powietrza przez 26 godzin, w temperaturze 37*C i wilgotności względnej 3%, aż do uzyskania wilgotności ziarna na poziomie 10-11%.
- Pakowanie kawy w worki Grainpro i stabilizacja ziarna przez 15 dni.
- Ostateczna elektroniczna i ręczna selekcja ziaren
Gotowe ziarno, wypalone pod metody przelewowe, ma w swoim opisie sensorycznym nuty owocowe – marakui, brzoskwini, czarnego bzu, czy granatu.
Podobny opis trafił na dość ubogą w informacje etykietę piwa I’m Your Barista: Colombia DSB Pink Bourbon. No, właśnie – muszę się tu „czepić”. Na butelce nie znajdziemy szczegółowego składu (zdecydowano się jedynie na podanie listy alergenów), jak również brakuje informacji o wysokości ekstraktu (ta podana jest już w jednym z wpisu Maltgardena na Facebooku). Wiemy tylko, że przy warzeniu użyto słodów jęczmiennego i żytniego, a także płatków owsianych. Szkoda, taka lakoniczność w podawaniu szczegółów nie budzi jakiegoś szczególnego zaufania. Tak poza tym etykieta podoba mi się – jest czytelna, dobrze pasuje do charakteru piwa.
O Browarze:
Maltgarden to browar kontraktowy współtworzony przez znanych wcześniej z Rockmilla Andrzeja Milera i Łukasza Rokickiego. Wystartował w 2019 r. i od razu znalazł całą rzeszę swoich fanów. Obecnie Maltgarden warzy przede wszystkim w AleBrowarze, aczkolwiek można też spotkać na rynku piwa uwarzone w Bytowie (tak też jest w przypadku dzisiejszego I’m Your Barista: Colombia DSB Pink Bourbon).
Piwo to dotarło do mnie za sprawą sklepu internetowego Kraftowe.com, ściśle związanego z Browarem Brodacz. Oprócz stale poszerzającego się asortymentu piw można tam zaopatrzyć się w różnego rodzaju “brodaczowe” gadżety.
Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Kraftowe.com mam dla Was prezent – kliknij tutaj, aby go odebrać :).
Kod rabatowy na -10% na cały asortyment sklepu!
ChmielnikJakubowy
Kod rabatowy dotyczy pierwszego zamówienia w sklepie Kraftowe.com i nie łączy się z innymi promocjami z wyjątkiem darmowej dostawy przy zakupie 20 i 30 piw.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Data przydatności do spożycia: 19.02.2024
Wygląd: Czarne niczym wungiel. Nieprzejrzyste
Piana: Brązowa, ciemna. Niska, tworzy się z ogromnym trudem, mimo energicznego nalewania. Buduje się cienka warstwa drobnych, średnich i dużych pęcherzyków. Niezbyt ładnie to wygląda.
Aromat: Świetny. Intensywnie kawowy, szlachetny, lekko owocowy, z dużą dozą ciemnej deserowej czekolady. Dość słodki.
Smak: Wow, dzieje się tu naprawdę sporo. Już w pierwszym łyku czuć, jak to piwo jest gęste, treściwe, aksamitne. Kompletnie nie czuć, że jest tu aż 11% alkoholu. Smak to połączenie bardzo przyjemnej, szlachetnej kawy z intensywną, esencjonalną czekoladą niczym z jakiejś własnej roboty polewy czekoladowej do ciasta. Gdzieś w tle pojawiają się akcenty owocowe, pochodzące od kawy, które nie wnoszą jednak kwasowości (jak to zwykle w kawie bywa), ale… słodycz i nieco cierpkości. Finisz umiarkowanie palony, lekko goryczkowy, trochę szorstki od słodu żytniego. Sztos!
Wysycenie: Niskie.
Świetne piwo. Nie mam wątpliwości, że spokojnie można nazwać je sztosem. I’m Your Barista: Colombia DSB Pink Bourbon jest trunkiem mega treściwym, intensywnym w smaku. Dominuje bardzo przyjemna kawa, która faktycznie dodaje mu akcentów owocowych. Mimo dużej mocy (11%) piwo piło się bardzo dobrze, szybko znikało z kieliszka. Muszę przyznać, że jest ono naprawdę świetnie ułożone. Uwielbiam takie kawowe trunki <3.
Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy ze sklepem Kraftowe.com.