Browar Trzech Kumpli pojawił się na Chmielniku Jakubowym już nie raz. Zazwyczaj byłem bardzo zadowolony piw, które recenzowałem, co znalazło odzwierciedlenie w wysokich ocenach. Tak się złożyło, że wszystkie opisane na portalu piwa z tego browaru były górnej fermentacji. Dziś z kolei po raz pierwszy zajmę się lagerem autorstwa piwowara wspomnianego wyżej cenionego kontraktowca – Piotra Sosina. Będzie to ITAPils, czyli „mediterranean pils” wzorowany na innym dopiero niedawno wyodrębnionym w klasyfikacjach stylu italian pilsner.
Italian pils to styl obejmujący lagery, których receptury są tak układane, aby były możliwie najbardziej podobne do piwa Tipopils z włoskiego Browaru Birrificio Italiano, które na rynek trafiło w 1996 r. Jest to chmielony na zimno odmianą Spalter Select jasny lager. Dodatkowo fermentacja tego trunku przebiegała w nieco wyższej temperaturze niż jest to zazwyczaj w przypadku lagerów. W efekcie powstało piwo gładkie, przyjemnie słodowe z chmielowym aromatem, z niezbyt wysoką goryczką.
Na etykiecie ITAPilsa nie mamy jednak informacji, że jest to italian pilsner, ale że jest to coś w rodzaju „pilsa śródziemnomorskiego”. „Śródziemnomorskość” tego piwa oparta jest o surowce pochodzące z Basenu Morza Śródziemnego. Niestety, na butelce nie znalazło się zbyt wielu szczegółów, ale na szczęście więcej o pilsie z Trzech Kumpli dowiadujemy się z Facebooka. W zasypie znalazł się tylko jeden słód – a mianowicie słód Eraclea z jęczmienia ozimego uprawianego we Włoszech, w okolicach Wenecji. Do nachmielenia użyto natomiast dwóch odmian pochodzących ze Słowenii, tj. Styrian Golding i Styrian Wolf.
– Nie są to chmiele zbyt popularne, choć wg nas bardzo niedoceniane i jeszcze w znacznej mierze nieodkryte. Na pewno się nieoczywiste, a ich aromat znacznie delikatniejszy i nieporównywalnie bardziej wysublimowany niż znanych ze swej owocowej „agresywności” chmieli amerykańskich, nowozelandzkich czy australijskich – pisze Browar Trzech Kumpli na Facebooku.
Recenzowane dziś piwo dostało bardzo ładną etykietę – znalazł się na niej motyw stylizowanej na historyczną mapy okolic Adriatyku – części Półwyspu Apenińskiego oraz tereny dzisiejszej Chorwacji, Bośni i Hercegowiny, aż po Czarnogórę. Pomimo stonowanych, mało atrakcyjnych barw projekt bardzo mi się podoba. Zadbano o naprawdę sporą ilość szczegółów :). Ponadto znalazło się miejsce – tradycyjnie w przypadku Trzech Kumpli – na całkiem długą morską opowieść napisaną drobnym druczkiem. Nie mogło też zabraknąć zastrzeżenia, że browar ten nie używa w swych piwach aromatów.
ITAPils miał swoją premierę w sierpniu zeszłego roku, czyli minęło już trochę czasu. Mam nadzieję, że nie będzie to oznaczało obecnego obecnie utlenienia, bo z tego co widziałem piwo zebrało naprawdę dobre oceny. Czy słusznie? Zaraz się okaże.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Data przydatności: 11.04.2021
Wygląd: Złociste, opalizujące.
Piana: Niezbyt wysoka, ale ładna. Drobna i gęsta. Dość trwała. Zostawia śladowy lejsing.
Aromat: Kwiatowy, lekko owocowy. Pojawia się też pilsowa słodowość. Przyjemny.
Smak: Jest bardzo dobrze. ITAPils jest piwem przyjemnie chmielowym – dominują nuty kwiatowo-ziołowe. Chmielowość podszyta jest przyjemną słodowością, taką trochę w typie pilzneńskim. Finisz wytrawny, crispy, z wyraźną, całkiem intensywną ziołową, nieco żywiczną goryczką. ITAPils to piwo bardzo sesyjne, szybko znika ze szklanki.
Wysycenie: Umiarkowane.
Bardzo dobre, mega sesyjne piwo. Fakt, jest to nieco lajtowy pilsik, ale z opisu stylu italian pilsner wynika, że tak właśnie miało być. W porównaniu z ikonami tego stylu interpretacja w wykonaniu Trzech Kumpli ma zapewne wyższą goryczką, bo na jej brak zdecydowanie nie narzekałem, co zresztą pozytywnie wpłynęło na pijalność ITAPilsa. Jestem bardzo usatysfakcjonowany tym piwem – znalezione przeze mnie wcześniej pozytywne opinie są jak najbardziej uzasadnione.
Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy ze sklepem specjalistycznym Chmiel – Świat Piwa ze Szczecina