Browar BIAŁY zadebiutował na Chmielniku Jakubowym ponad półtora roku temu. Było to możliwe dzięki uprzejmości właściciela Sławomira Ignatiuka, który podesłał mi kilka piw. W szczecińskich sklepach specjalistycznych chyba ich nie widziałem, dlatego też jest wielce prawdopodobne, że gdyby mi ich nie przysłano, to bym ich nie spróbował :). Ostatnio korzystając z tego, że robiłem zakupy przez internet, Browar BIAŁY ponownie trafił w moje progi w postaci american pale ale pn. Chmielowy zAPAł.
American pale ale, czyli popularna APA, to styl, który regularnie pojawia się na łamach Chmielnika Jakubowego. Lubię go, choć rzadko kiedy wyrywa mnie z butów. Ot, zazwyczaj są to przyjemne, dość lekkie piwa z wyraźnym aromatem chmielowym. Nie lubię jednak, gdy smak jest przytłoczony słodowością, co niestety się zdarza szczególnie w przypadku niezbyt dobrze przeprowadzonej pasteryzacji. Łatwo tym zepsuć american pale ale’a.
Chmielowy zAPAł to jednak piwo niepasteryzowane, więc tym samym odpada jeden z czynników, mogących pogorszyć jego smak (zakładając, że nie będzie w nim żadnej infekcji). Mam nadzieję, że trunek ten nie będzie zbyt słodowy, karmelowy – na szczęście słód carapils został podany na etykiecie na ostatnim miejscu (po pale ale’u, pilzneńskim i pszenicznym). Interesująco prezentuje się natomiast zestaw użytych odmian chmielu – są to: amerykańskie Mosaic (<3) i Amarillo oraz polska Iunga.
Chmielowy zAPAł został uwarzone wg receptury piwowara domowego Sylwestra Olszewskiego.
Browar BIAŁY ruszył w lutym 2018 r., choć pierwsze piwa do sklepów trafiły dopiero w maju. Działający we wsi Łyski koło Białegostoku (gmina Choroszcz) browar dysponuje warzelnią o wybiciu 5 hl. Do jego wyposażenia należą: kadź zacierno-filtracyjną, kadź warzelną z whirpoolem oraz zbiornik wody gorącej, a także sześć zbiorników cylindryczno-stożkowych o łącznej pojemności 60 hl.
Data przydatności: 09.07.2020
Kolor: Jasnozłociste, opalizujące.
Piana: Bardzo ładna. Drobna, gęsta i puszysta. Bardzo trwała, wręcz betonowa.
Zapach: Chmielowy. Cytrusowo-ziołowy, z nutką mosaicowych białych owoców, nafty. W tle przyjemna zbożowość.
Smak: Chmielowy zAPAł to piwo rześkie, smukłe. Takie american pale ale’e lubię :). Piwo jest wyraźnie chmielowe – głównie cytrusowe (cytryna) i nieco owoców tropikalnych. Mosaic jest wyczuwalny bardziej w aromacie niż smaku. W tle sporo zbożowości, która jednak nie sprawia wrażenia przytłaczania, jak to bywa w przypadku przepasteryzowanych APA. Goryczka jest zaznaczona – faktycznie umiarkowana, a nawet powiedziałbym, że nawet trochę poniżej średniej.
Wysycenie: Umiarkowane, może ciut poniżej średniego.
Spoko piwo. Chmielowy zAPAł bardzo ładnie się prezentuje – zarówno pod względem wyglądu (świetna piana, zachęcający do spróbowania kolor piwa), jak i aromatu oraz smaku. Na szczęście jest to jedno z tych american pale ale’i, w których balans jest przesunięty w kierunku chmielu – piwo jest wytrawne i smukłe. W smaku największą robotę robi zaś Mosaic, którego uwielbiam :). na pewno jest to jedno z lepszych piw Browaru BIAŁEGO, spośród tych które miałem okazję próbować.
Cena: 8,16 zł za 0,5 litra w sklepie internetowym