Cardinal

Staram się trzymać rękę na pulsie, jeśli chodzi o nowe polskie piwa. Z uwagi na ogromną liczbę premier niemożliwym jest wręcz być na bieżąco i wiele debiutów niestety pomijam. Tak też było z piwem Cardinal z Browaru Wrężel, które pierwszy raz zobaczyłem nie w internetach, ale na półce sklepowej. I postanowiłem sprawdzić „z czym to się je” ;).

Po krótkim researchu na temat tego piwa, spotkała mnie pewna zagwozdka. Otóż recenzowałem już na swoim portalu vermonta od Wrężla. I to dokładnie o takich samych parametrach co Cardinal. Czyżby były to te same piwa tylko pod innymi etykietami? Przyjrzyjmy się więc bliżej obu piwom.

Reklama

Już na pierwszy rzut oka widać, że na etykiecie Cardinala znalazł się dużo mniej szczegółowy skład niż na ww. Vermont American IPA, w tym przypadku podano zarówno rodzaje użytych słodów, jak i chmieli. A na etykiecie Cardinala zamieszczono same ogólniki. O niczym to nie przesądza, ale brzmi to podejrzanie. Jest więc prawdopodobne, że są to te same piwa.

No, ale nic na to nie poradzimy – trzeba sprawdzić, jak zawartość butelki Cardinala prezentuje się organoleptycznie ;). Zanim to jednak zrobię jeszcze kilka słów na temat etykiety. Ta przedstawia ptaka, a dokładniej kardynała szkarłatnego, który posiada charakterystyczne czerwone ubarwienie. Całość jest czytelna i przyciąga wzrok. Podoba mi się.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Skład piwa Cardinal:

woda, słody jęczmienne, słody pszeniczne, płatki owsiane, chmiele amerykańskie, drożdże.

Parametry piwa Cardinal:

Styl: vermont american IPA
Ekstrakt:
 15,5° Plato
Alk. obj.:
 5,8%
IBU:
 poniżej średniej

Data przy­dat­no­ści: 04.11.2020

Kolor: Przybrudzone złoto, mocno zamglone.
Piana: Piana ładna, drobna, gęsta i bardzo trwała. Biała.
Zapach: Słodkie cytrusy, przyjemny.
Smak: Gładkie, pełne, jakby trochę śliskie na języku. W pierwszym łyku czułem głównie słodowość, jakby lekko utlenioną, miodową. W kolejnych łykach wyraźniejsza stanie się słodka, cytrusowa chmielowość – pomarańcza, mandarynka. Wszystko to jest podszyte lekkim karmelem – mam wrażenie, że piwo jest lekko przepasteryzowane. Goryczka niska, w kierunku umiarkowanej – zostawia na podniebieniu grejpfrutowy posmak.
Wysycenie: Niskie, w kierunku umiarkowanego.

Cardinal

Do końca terminu przydatności Cardinala zostało jeszcze trochę ponad dziewięć miesięcy, a mam wrażenie, że trunek ten jest już utleniony. Zdecydowanie nie wróży to dobrze temu, jak to piwo będzie smakować pod koniec „gwarancji”. Obawiam się, że źle, bo już teraz nie jest dobrze. Charakterystyczna dla vermontów soczkowość została skutecznie przykryta przez ciężkie nuty słodowe. Nie mogę zaliczyć tego piwa do udanych.

Cena: nie pamiętam

Reklama
PRZEGLĄD RECENZJI
Wygląd:
83 %
Aromat:
78 %
Smak:
60 %
Poprzedni artykułPSPD ma nowe logo
Następny artykułKto uwarzy swoje piwa w ramach Kuźni Piwowarów 2020?
Jakub Siusta
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.
763-wrezel-cardinalDo końca terminu przydatności Cardinala zostało jeszcze trochę ponad dziewięć miesięcy, a mam wrażenie, że trunek ten jest już utleniony. Zdecydowanie nie wróży to dobrze temu, jak to piwo będzie smakować pod koniec "gwarancji". Obawiam się, że źle, bo już teraz nie jest dobrze. Charakterystyczna dla vermontów soczkowość została skutecznie przykryta przez ciężkie nuty słodowe. Nie mogę zaliczyć tego piwa do udanych.