Jak już wspominałem przy okazji recenzji Svijanskiej Desítki, piwa z Browaru Svijany śmiało mogę zaliczyć do piwnej klasyki. Mam do nich sentyment, ponieważ chętnie po nie sięgałem w czasach, gdy w Polsce „nie było jeszcze niczego”. Podstawowym i chyba najbardziej znanym w Polsce wariantem svijanskich piw jest czeska 11-tka Svijanský Máz.
Czechy to bardzo specyficzny rynek piwa – mimo, że taki Browar Matuška warzenie ciekawszych piw rozpoczął jeszcze przed Browarem PINTA, to piwna rewolucja u naszych południowo-zachodnich sąsiadów wciąż jest w powijakach. W dalszym ciągu dominują lagery kilku klasycznych odmianach. Z reguły są to: jasne, półciemne oraz ciemne. Te zaś dzielą się często na podgrupy wg ekstraktu. Co ciekawe, choć jasne 11-tki i 12-tki spełniają bardzo często wytyczne dla pilsa (są z reguły wyraźnie – w porównaniu do polskich lagerów – nachmielone), to jednak określenie „pilsner” jest zarezerwowane tylko dla jednego piwa – Pilsnera Urquella. Dlatego też wszystkie podobne do niego trunki określa się zbiorczo jako světlý ležák (czyli jasny lager).
Svijanský Máz to warzona od 1998 r. klasyczna czeska 11-tka, nachmielona najsłynniejszą pochodzącą z Czech odmianą chmielu, czyli żateckim (czy jak kto woli – Saazem).
Browar Svijany, jak dotąd nie podążył za trendami piwnej rewolucji i wciąż słynie ze swoich niepasteryzowanych (być może mikrofiltrowanych) lagerów, które są regularnie nagradzane na konkursach międzynarodowych. W ofercie Svijan jest też weizen, którego jednak nigdzie nie widziałem. Browar działa we wsi Svijany, w regionie zwanym krajem libereckim. Jest to jeden z najstarszych funkcjonujących obecnie czeskich browarów – jego historia zaczyna się w 1564 r. W czasach współczesnych, po upadku komunizmu, browar przez pewien czas należał do koncernu Interbrew, który w 2004 r. wszedł w skład firmy InBev. Obecnie właścicielem Svijan jest Liberec Investment Fund.
Styl: jasny lager / pilsner
Ekstrakt: 11° Plato
Alk. obj.: 4,8%
IBU: b/d
Data przydatności do spożycia: 20.11.2018
Kolor: Jasnozłote, klarowne.
Piana: Ładna – biała, umiarkowanie obfita, ale drobna i gęsta. Zostawia ładny lejsing.
Zapach: Słodowy, z ziołowym sznytem. Lekko maślany.
Smak: Słodowe, z nutą diacetylu. Poza tym czyste, bez estrów. Finisz wyraźnie goryczkowy, przyjemny.
Wysycenie: Niskie, w kierunku umiarkowanego.
Svijanský Máz to bardzo fajne piwo – być może nie oferuje podczas degustacji wielu doznań, jednak charakteryzuje się wysoką sesyjnością. A to dla Czechów, którzy masę czasu spędzają w piwiarniach, jest cholernie istotne. Doczepić mógłbym się jedynie do ciut zbyt niskiego jak na jasnego lagera, czy też pilsa, wysycenia.
Cena: 13 koron czeskich (trochę ponad 2 zł)