Browar Funky Fluid umie w piwa z dodatkiem kawy speciality – podobnie zresztą jak Maltgarden. Bardzo lubię tę kawową funkyfluidową serię – kilka piw z tej serii miałem okazję już tu recenzować. Dziś do tej kolekcji dojdzie kolejne – będzie to Breakfast Stout z dodatkiem kawy Ethiopia Guji Natural przygotowanej przez znaną wśród kawoszy palarnię HAYB. Patrząc na parametry, trunek ten spokojnie można przypisać do kategorii foreign extra stoutu, który jednak średnio nadaje się do picia podczas śniadania ;).
Kawa Ethiopia Guji Natural jest opisywana jest na etykiecie dzisiejszego piwa jako wnosząca nuty ananasa, mango i mlecznej czekolady. Region Guji w Etiopie słynie z mocno owocowej kawy, mogącej kojarzyć się z dżemami. Faktycznie więc może fajnie pasować do dzisiejszego piwa. Co ciekawe, nie widziałem, aby w swojej ofercie palarnie HAYB miała akurat to ziarno. Jest ono dostępne w portfolio innych palarni i nie należy tam ono do najtańszych ;).
Niestety, o samym piwie Breakfast Stout (Ethiopia Guji Natural) wiemy niewiele, ponieważ Funky Fluid zdecydował się wyszczególnić na etykiecie jedynie alergeny – słód jęczmienny, słód żytni, płatki owsiane oraz palony jęczmień. Niestety w internecie nie znajdziemy bardziej szczegółowych informacji.
O Browarze:
Browar Funky Fluid ruszył w 2018 r. jako projekt Michała Langiera i Karola Mizielskiego. Z czasem do ekipy dołączył do nich Grzegorz Korcz. W 2021 r. browar ten wypuścił na rynek mnóstwo premier. Obecnie Funky Fluid specjalizuje się w mocno chmielonych hazy „ipkach” oraz w pastry sourach.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Data przydatności do spożycia: 01.07.2022
Barwa: Czarne, nieprzejrzyste.
Piana: Beżowa, niezbyt obfita, ale ładna. Drobna, umiarkowanie trwała.
Aromat: Kawowy, czekoladowy, bardzo przyjemny.
Smak: Breakfast Stout (Ethiopia Guji Natural) to piwo zaskakująco słodkie, ale wśród wymienionych na etykiecie alergenów nie znalazła się laktoza. Słodycz jest więc zasługą stosunkowo płytkiego odfermentowania i być może również kawy, która – według etykiety – ma wnosić nuty ananasa, mango i mlecznej czekolady. I właśnie czekolada oraz kawa są dominantami smaku tego piwa. Alkohol świetnie ukryty -Trunek jest sesyjny. Szybko chce się wziąć kolejny łyk.
Wysycenie: Niskie.
Bardzo dobre – zaskoczyła mnie spora słodycz, obecna mimo braku laktozy. Nuty kawowe są bardzo przyjemne i intensywne. Piwo Breakfast Stout (Ethiopia Guji Natural) jest trunkiem świetnie ułożonym, gładkim, ale też i sesyjnym. Smakowało mi.
Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy barterowej ze sklepem specjalistycznym Chmiel – Świat Piwa