Gdy myślimy o wywodzących się z niemieckiej Bawarii stylach piwa, w pierwszej kolejności na myśl przychodzi weizen, piwo pszeniczne. Występuje on w różnych odmianach – od zwykłego hefeweizena, przez kristallweizeny, aż po ciemne piwa pszeniczne. W tej grupie stylów jest także roggenbier, w którym słód pszeniczny zastępowany jest słodem żytnim. W efekcie powstaje piwo zbliżone do typowego pszeniczniaka, ale jednak inne. Dziś spróbujemy wychwycić te różnice na przykładzie piwa PINTA Classics: Roggenbier z Browaru PINTA.
Samo żyto powinno do piwa wnieść więcej niż wykorzystywane w weizenach słody pszeniczne. Roggenbiery powinny być ciemniejsze, bardziej zbożowe, chlebowe, kojarzące się z ciemnym żytnim pieczywem, pumperniklem. Weizenowy aromat goździkowo-bananowy powinien być lekki do umiarkowanego. Żyto wnosi też charakterystyczną cierpkość i goryczkę – odczucie to jest często mylnie określane jako ziemistość. Chmiel nie powinien w smaku i aromacie odgrywać wielkiej roli. PINTA Classics: Roggenbier zostało nachmielone polską odmianą Lubelski i przefermentowane typowymi dla weizenów „wubekami”, drożdżami WB-06.
PINTA Classics to stosunkowo nowa seria piwa z Browaru PINTA. Została ona stworzona specjalnie na potrzeby jednej z niemieckich sieci handlowych. Pod szyldem PINTA Classics mają się pojawiać piwa w klasycznych stylach – do tej pory zostały wypuszczone trzy: coffee stout, recenzowany dziś roggebier oraz extra special bitter.
Etykieta PINTA Classics: Roggenbier może się podobać. Jest prosta, została zaprojektowana w przemyślany sposób. Nie znajdziemy na niej jednak pełnego składu, ale jest za to kod QR prowadzący do odpowiedniej strony internetowej. I w sumie jest to całkiem spoko rozwiązanie.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Data przydatności do spożycia: 26.10.2022
Wygląd: Pomarańczowe, wpadające w bursztynowe, wyraźnie, równomiernie zmętnione.
Piana: Zaskakująco niska, spodziewałem się wyższej. Szybko opada do obrączki i dość dużej wyspy.
Aromat: Przyjemnie owocowy, brzoskwiniowy z przyjemną nutką przyprawową.
Smak: PINTA Classics: Roggenbier to piwo bardzo pełne, dość słodkie, jakby oblepiające gardło ;). W smaku dominują nuty owocowe, brzoskwiniowo-bananowe. Finisz przyprawowy, ale też z nutką ziołową. Po ogrzaniu wyraźniejsze stają się akcenty zbożowe, lekko pikantne. Goryczka zaznaczona. Bardzo dobry roggen.
Wysycenie: Niskie, w kierunku umiarkowanego.
PINTA Classics: Roggenbier to bardzo dobre piwo. Dodatek żyta przejawia się tu przede wszystkim przez podwyższoną pełnię, treściwość, rzadko spotykaną w przypadku weizenów fermentowanych „wubekami”. Ponadto w smaku tego trunku znalazło zaskakująco nut owocowych, których raczej bym się nie spodziewał. Z całą pewnością nie jest to nudne piwo ;).
Cena: piwo otrzymane w prezencie